15.06.2024 – MUR W INSTYTUTACH: TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA (Kl. I-V) I BIOLOGII (Kl. VI-VIII)
Ostatnie zajęcia MUR w bieżącym roku akademickim przygotowali pracownicy Instytutu Technologii Żywności i Żywienia, a także Instytutu Biologii.
Studenci MUR z klas I-III i IV-V wzięli udział w następujących warsztatach:
Dobry, bo mętny. Tłoczenie soku jabłkowego
Prowadzący warsztaty: dr inż. Natalia Żurek
Jak zrobić w domu zdrową pizzę i smaczny napój izotoniczny?
Prowadzący warsztaty: dr hab. inż. Grzegorz Zaguła, prof. UR, dr Bogdan Saletnik, dr inż. Marcin Bajcar
Coś na deser? Wypiek i zdobienie ciasteczek i muffinek
Prowadzący warsztaty: dr inż. Joanna Kaszuba, dr inż. Karolina Pycia
Z kolei Studenci MUR klas VI-VIII uczestniczyli w zajęciach:
Tropy zwierząt – zajęcia praktyczne
Prowadzący: dr hab. Konrad Leniowski, prof. UR
VI wymieranie w dziejach ziemi, dzieje się teraz – wykład
Prowadzący: dr hab. Ewa Węgrzyn, prof. UR
Wszystkie grupy powróciły z zajęć zadowolone, a niektóre… napojone i najedzone, by mieć siłę uczestniczyć w Uroczystym Zakończeniu MUR.
Nad bezpieczeństwem ostatnich zajęć od strony medycznej czuwali: Paweł Kalinowski, Natalia Augustyn, Julianna Leontiew, Andżelika Kruba.
Zajęcia uwieczniły członkinie Koła Artystyczno-Naukowego LENS: Aneta Mierzwa i Celina Winczowska.
Nad całością zajęć czuwały koordynatorki MUR: dr inż. Grażyna Gajdek i dr Natalia Tańska.